Valoracions, des de Mollet Decideix, de la Consulta del 25A a Mollet

Des de la Comissió Organitzadora de Mollet Decideix vam fer una roda de premsa dimarts 27 d’abril a davant de l’Ajuntament, per explicar la valoració què en fem de la Consulta que va tenir lloc a Mollet el passat diumenge 25 d’abril.

Si entreu a la notícia podreu veure el text què es va entregar a la premsa assistent i què tot seguit publiquem per què en tingueu tots coneixement.

.

.

 1. LES DADES.
  1. Participació de 3.211 molletans que han votat en la Consulta del 25A.
 • SÍ:                 2.893 vots.
 • NO:                  239 vots.
 • BLANC:            76 vots.
 • NULS:                 3 vots.
 • PSC-PSOE        7.994 vots.
 • ICV                      2.097 vots.
 • PP                       1.863 vots.
 • CiU                      1.788 vots.
 • ERC                    1.040 vots.
  1. Percentatge de 7,42% sobre un cens de 43.283 molletans majors de 16 anys empadronats.
  2. Percentatge de 8,5% sobre el cens de 36.969 molletans majors de 18 anys.
  3. Percentatge de la Consulta a nivell nacional dels 200 pobles i ciutats: 20,8% (amb 93,08% a favor del SÍ i un 4,24% a favor del NO)
  4. Ciutadans que han participat fins ara en les diferents Consultes: unes 500.000 persones aproximadament, amb una majoria aclaparadora a favor del SÍ a la Independència.
  5. Dades de les darreres eleccions municipals a Mollet del 2007:
 1. L’ANÀLISI DE LA CONTRIBUCIÓ DE MOLLET AL PERCENTATGE GENERAL

A nivell nacional l’onada de Consultes del 25A es manté per sobre del 20% de participació. Mollet hi ha participat en un 7,42%, i per tant en la franja baixa de la contribució, juntament amb Lleida per exemple, en contraposició a d’altres ciutats com Olot, Girona o més properes com Granollers i Sant Fost que estan en una franja més alta. Lògicament aquest 20,8% es una mitjana que es nodreix de ciutats que el superen i d’altres ciutats que no hi arriben. Mollet està en el grup d’aquestes últimes ciutats .

Des de Mollet hem vist que la Consulta planteja una determinada tercera via de participació política de la ciutadania, ja que reclama el pas d’una democràcia representativa (on els polítics elegits cada 4 anys decideixen en nom nostre) a una democràcia participativa i d’acció directa, que reclama poder decidir en els grans temes del país. Participar en la Consulta (independentment del sentit del vot) és reclamar als partits polítics que tinguin en compte l’opinió de la gent. A Mollet era més important aquest aspecte que el propi sentit del vot. El nostre primer Objectiu era fer la Consulta.

Tanmateix la Consulta planteja també la dicotomia d’Independència Sí o NO. La participació aconseguida ens demostra que hi ha zones del país on tenen més clar el què volen pel futur de Catalunya, i d’altres zones més febles que no opinen. La ciutat de Mollet està entre el grup d’aquests darrers. A nivell general la participació i definició a favor del SI augmenta a mesura que ens allunyem de l’àrea metropolitana.

Fem una primera valoració molt positiva d’haver assolit el primer objectiu de la Comissió mollet.decideix: fer a Mollet la Consulta malgrat tots els inconvenients de tot tipus (posició de l’Ajuntament, composició sociològica de la ciutat amb molta immigració, manca de mitjans institucionals, petit pressupost, etc).

A Mollet donaven suport a la Consulta els següents partits: IxM, EUiA, CiU i ERC. Hi eren contraris a consultar PSC i PP. En canvi ICV s’abstenia en la moció presentada al Ple Municipal. Era assenyat pensar per tant, que ens podríem moure al voltant dels 3.000 vots.

N’hem aconseguit 3.211 vots.

Per tant fem una segona valoració molt positiva del nombre de vots aconseguits.

(recordem que actualment el PSC-PSOE governa amb majoria absoluta a l’Ajuntament amb 7.994 vots. Els 3.211 vots aconseguits representarien una segona força municipal)

Fem una tercera valoració molt positiva de la campanya feta amb els mitjans aconseguits. Amb els diners de donacions i el voluntariat hem mobilitzat 3.211 ciutadans a votar, en contraposició amb el cost de la darrera campanya d’eleccions municipals 2007, amb tot el desplegament mediàtic i de mitjans que tenien.

En cap cas mollet.decideix vol fer victimisme pel resultat obtingut a causa de la bel·ligerància de l’Ajuntament envers la Consulta. Tenim l’Ajuntament que tenim i ja ho sabíem.

Lamentem que aquesta bel·ligerància hagi arribat a nivells surrealistes que no esperàvem amb les desqualificacions de l’Alcalde o bé quan, en nom de l’Ajuntament, el  Tinent d’Alcalde sr. Garzón fa amenaces velades o escriu que en la Consulta s’utilitzen noies de reclam, una afirmació que ronda el mal gust i el masclisme més ranci.

Valorem que l’autoexclusió de l’Ajuntament del procés de Consultes només demostra la poca talla política dels governants del PSC-PSOE locals.

I finalment fem una valoració negativa de la participació del 7,42%.

Estem contents per haver aconseguit 3.211 vots. Però alhora no estem satisfets perquè aquests vots representen un percentatge baix.

Entenem que la participació aconseguida a Mollet no es pot descontextualitzar i si n’hem de fer una anàlisi per buscar-ne una explicació, cal considerar molts aspectes: la pròpia idiosincràsia de Mollet, la pràctica política local tan poc engrescadora, l’existència d’una regidories de participació política i acció veïnal buides de contingut i amb esperit de comissariat polític envers les entitats, la utilització política partidista de les subvencions i suports a entitats, etc.

Constatem per tant que els ciutadans de Mollet participen poc. No només en aquesta Consulta sinó en altres cites electorals. La qual cosa no és cap excusa per dir obertament que en aquesta Consulta del 25A en fem una valoració negativa. Ens hagués agradat saber l’opinió de més molletans.

 1. L’ANÀLISI DEL PROCÉS.

  1. Punts forts:
 • La realització de la Consulta amb rigor, transparència i amb una organització seriosa i responsable.
 • La pèrdua de la por a definir-se obertament a favor o en contra de la Independència.
 • La dinàmica d’aglutinar un col·lectiu de 200 voluntaris per realitzar la Consulta, autoorganitzats en Comissions de Treball, Assemblees Generals, etc.
 • El suport a la Consulta d’empresaris i persones representatives de la vida local.
 • El suport a la Consulta d’unes 20 entitats locals força representatives.
 • La il·lusió generada en tots els voluntaris de mollet.decideix.
 • La confiança, el voluntarisme, el treball desinteressat, el bon rotllo, la dedicació de voluntariat en dissabtes a la tarda o diumenges fins la nit.
 • El treball rigorós dels Coordinadors de cada Comissió (Logística, Informàtica, Voluntaris, de Campanya, Econòmica, etc)
 • El respecte mostrat per les direccions dels partits locals favorables a la Consulta i el seu suport decidit a la gestió de la Comissió Coordinadora.
 • El procés generat a les entitats, Associacions de Veïns i col·lectius locals quan se’ls ha demanat que es defineixin respecte la Consulta. El debat en l’Associació de Veïns de la Plana Lledó és molt il·lustratiu.
 • L’assistència relativament nombrosa als Actes informatius de la Consulta.
 • La comunicació on-line de tot el procés, amb una web potent, missatges SMS, mails de convocatòria, etc. Les noves tecnologies han entrat de ple al servei de la participació política.
 • Els donatius anònims i aportacions econòmiques gestionades per finançar la Consulta, que tancarà amb un resultat econòmic equilibrat.
 • La coordinació amb d’altres pobles veïns (Parets, Granollers, Sant Fost, etc) i l’extensió de la Consulta (Martorelles, Palau-Solità i Plegamans,…)
 • Haver aconseguit amb un pressupost escàs els 3.211 vots.

  1. Punts febles:
 • La posició bel·ligerant de l’Ajuntament. Les sortides de to de l’Alcalde (“la Consulta no serveix”, “entreté la gent”), del Tinent d’Alcalde sr. Garzón, del trist paper de comparsa de la Regidoria de Participació, etc.
 • Els pocs NO aconseguits.
 • El poc ressò de la Consulta a la Ràdio i TV local.
 • La manca de més mitjans econòmics per poder fer arribar el missatge a la gent.
 • La necessitat de més Voluntaris per ajudar a fer arribar millor el missatge.
 • Un Vot Anticipat poc nombrós.
 • La repartició del Díptic amb les paperetes de vot que no van arribar a tots els domicilis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s